Vanliga frågor

Några frågor och några svar

(Utplockade ur högen av frågor jag brukar få från gymnasieelever, som skriver olika typer av arbeten om mina böcker)

1. Varför började du skriva böcker?
Vet inte riktigt. Jag var över 35 när jag började skriva; har alltid läst mycket men egentligen aldrig drömt om att bli författare. Fast när jag väl börjat skriva förstod jag att det var det här jag ville göra. Att läsa och att skriva är mer eller mindre samma process, man kliver ur den värld där man faktiskt befinner sig och tar plats i en annan. Det är fascinerande, och att som författare få bestämma allt som skall hända, är naturligtvis tillfredsställande.

2. Varför skriver du kriminalromaner?
Av två skäl, tror jag. Dels tycker jag att böcker gärna kan få vara spännande - läsaren skall undra över vad som hänt och vad som kommer att hända; detta är en oerhört viktig drivkraft i allt läsande. Dels är Döden alltid närvarande i kriminalromanerna, och när Döden är närvarande, ställer vi de viktiga frågorna om livet. Fast det är ju egentligen bara Van Veeterenserien som är renodlade deckare - mina andra böcker (Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Flugan och evigheten, Barins triangel osv) är romaner, men romaner som gärna kretsar runt ond, bråd död.

3. Hur lång tid tar det att skriva en bok?
Mycket varierande. Och mycket varierande mellan olika författare, förstås. För egen del skriver jag ganska snabbt - men med pauser då och då; och eftersom jag hittills kommit ut med åtminstone en bok per år, kan man väl säga att det brukar behövas 8-12 månader. Men det viktiga är att aldrig skriva för att man tror att man är tvungen. Om jag inte har någon god historia att berätta, håller jag tyst. Jag skriver också om varje bok säkert 8-10 gånger innan jag är nöjd. Börjar för hand dessutom, men skriver in varje kapitel på datorn när det är färdigt.

4. Har du någon favoritförfattare?
Nej, faktiskt inte. Jag läser mycket, men det finns så många goda författare att jag inte vill nämna någon.

5. Någon favorit bland dina egna böcker?
Nej, här också. Vissa historier är förmodligen roligare och mer spännande att läsa - och att skriva. Men det viktiga för mig är att åstadkomma olika berättelser. Kan jag överraska både läsaren och mig själv, så är det bra. Jag blir ganska lätt uttråkad och när jag märker att jag börjar bli det, behövs det förmodligen en ny vändning i den historia jag håller på med.

6. Vilka råd vill du ge till unga författare?
Du måste ha tålamod. Att skriva en historia är ett hantverk. Språket är ditt verktyg, och det gör ingenting om du faktiskt har en historia som är värd att berättas.